25 jaar RVO

Kwart eeuw muziek maken in de vrije tijd

Foto: stockfoto

HARDENBERG - Een kwart eeuw geleden kwamen de eerste enthousiaste muzikanten bij elkaar om overdag hun vrije tijd te gebruiken voor het maken van muziek.

En dat waren toen vooral senioren. Samen vormden ze het Regionaal Vrijetijds Orkest (RVO), dat dinsdag het 25-jarig bestaan viert.

"Het was destijds een trend om als senioren samen overdag muziek te maken", zegt voorzitter Gert Pol (67) uit Coevorden. Hijzelf is ooit als 7-jarige begonnen met het bespelen van een instrument, maar is na verloop van tijd gestopt. Sinds een jaar of tien is Pol weer actief trompettist en speelt nu ook in het RVO. "Wij zijn geen seniorenorkest meer", zegt secretaris Gerrit Jan Flim uit Hardenberg. "Onze doelgroep is nu iedereen die vrije tijd heeft en graag wil spelen. Uiteraard veel oudere mensen, maar ook jongeren. De oudste is 82 en de jongste 50. De gemiddelde leeftijd is rond 65 jaar", zegt Flim. Voorzitter Pol kondigt aan dat het RVO volgend jaar mee gaat doen aan de wedstrijd om de Gemeentevlag. "En we zijn uitgenodigd om op 20 september in het voorprogramma van de Taptoe Hardenberg op de Markt te spelen. Bij alle optredens moeten we wel rekening houden met de verplichtingen die de blazers bij hun plaatselijke vereniging hebben. Die verplichtingen gaan voor".

De leden van het RVO komen uit de wijde regio. Van Coevorden tot Hattem en van Hoogeveen tot Uelsen. "We hebben eigenlijk nooit leden genoeg. Vooral in het middenregister is versterking nodig", zeggen de bestuurders. Elke donderdag is er van 09.30 tot 11.30 uur repetitie in het KNA-gebouw in Hardenberg. De opkomst is altijd goed, zo rond de negentig procent.

De huidige 35 leden van het RVO staan onder leiding van dirigent Hennie Hobert uit Nordhorn, oud-klarinettist bij de Marinierskapel. "Sinds zijn komst is er een totale ommezwaai gemaakt. Speelden we onder Daan Hillen vooral klassieke muziek, tegenwoordig staat er geen ouverture meer op de lessenaar", zegt Flim. "Wij zijn bijzonder tevreden. Een goede sfeer, goede bezetting en heel veel gezelligheid. Echt vrienden onder elkaar. Elke repetitie beginnen we met de vraag wie er trakteert, maar ook wie volgende week trakteert. Zo houden we de sfeer er in", zegt de voorzitter.

Het jubileum viert het orkest dinsdag 17 december (14.00 uur) in theater de Voorveghter in Hardenberg. Met een optreden en dialect-conferancier Karel van de Kate uit Haaksbergen, onder meer schrijver van teksten voor Drenthe en Twente plat. "We verheugen ons op een attractief programma met herkenbare muziek en solistisch optredens door eigen muzikanten."

 

22-10-2014
Overzicht